landschap Indonesië

 Rizky, is 15 jaar en woont in Oost-Indonesië

Ik ben klaar met school, ik ga dus naar huis. Ik pak mijn brommer, en  ik rijd door het hooggebergte van mijn land (Indonesië). Hooggebergte is gebergte met een hoogte van boven de 1500 meter. Vroeger waren de bergen nog veel hoger maar door de erosie zijn de bergen nu al een stuk kleiner. Andere bergen zijn juist weer heel erg klein en dat wordt dan weer oud gebergte genoemd. Oud-gebergte hebben weinig reliëf, reliëf is hoogte verschillen in het landschap. Erosie is trouwens de uitschurende werking van water, wind en ijs. Dan rijd ik langs een slapende vulkaan. De kans dat er magma uitkomt is dus heel erg klein. Dan kom ik thuis en gebruik ik twee blikjes als doelpalen om te voetballen. Als avondeten eten we rijst met Gado-Gado. Verder help ik mijn vader op het land, het land is een droogmakerij. Vroeger was het een meer maar toen werd het drooggelegd door de mensen van het dorp voor agrarisch grondgebruik. Na het helpen van mijn vader ga ik nog even huiswerk maken en daarna ga ik slapen.

De volgende dag ga ik met mijn familie zwemmen bij een waterval met een klein strandje, het water is heerlijk koel en we halen eten bij een persoon die eten verkoopt. Daarna ga ik met mijn zusjes stenen zoeken voor hun stenen verzameling na een uurtje hebben we mooie grindsteentjes, graniet, wat kalksteen, en mergel.

  • Grindsteen is door de rivier afgeronde stenen.
  • Graniet is stollingsgesteente met vlekjes.
  • Kalksteen is sedimentgesteente uit samengeperste schelpen.
  • Mergel is een soort kalksteen die veel in Zuid-Limburg voorkomt.

Als mijn zusjes en ik naar huis gaan zitten we onder het zand (= Kleine korreltjes gesteente die ontstaan door verwering en nog met het blote oog te zien zijn). Thuis gaan we douchen om al het zand van ons af te krijgen en daarna gaan we lunchen en maak ik nog even mijn huiswerk. Mijn zusjes gaan nog even met het speelgoed spelen en wat tekenen. Daarna gaan ze kleien. Klei zijn microscopische kleine deeltjes die zijn ontstaan als gevolg van verwering.

Graniet                      Grindsteen                           Kalksteen                     mergel

(zie foto's na de tabel)

 

 

 

Hoofdstad Jakarta
Officiƫle landstaal Indonesisch
Oppervlakte 1.904.569km2
Inwoners ca 245.613.043
Munteenheid Roepi
Tijdsverschil +6 tot +8

landschap Nederland

Nederland is een Laag liggend land en hebben veel stroomgebieden, dat betekent dat wij een soort afvoerputje van Europa zijn van heel veel water, want water stroomt van boven naar beneden. Het westen van Nederland ligt lager dan het oosten, soms wel onder het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dat betekent dat als het water hoog staat dat half Nederland overstroomt. Daarom hebben we dijken en duinen die ons land beschermen tegen overstromingen. Toen in de Saale-ijstijd het ijs maar tot de helft van Nederland kwam zijn er stuwwallen ontstaan. Stuwwallen zijn heuvels die gemaakt zijn door ijs. Doordat het ijs heel zwaar was en vooruit bewoog duwde het de grond aan de randen van het ijs omhoog. Die heuvels die toen ontstonden zijn nog steeds te zien. Toen het weer warmer werd is het ijs water geworden en hebben stukken heuvel weggespoeld. Dat zijn smeltwaterdalen. Het ijs liet niet alleen smeltwaterdalen achter. Het ijs nam namelijk ook grote stenen mee die alleen vervoerd konden worden door de kracht van het ijs. Toen het ijs smolt zijn deze zwerfstenen blijven liggen.

Laag Nederland lag altijd al laag. De duinen (natuurlijke dijken) en de stranden zijn gevormd door de zee. Achter de duinen  ontstond een waddengebied dat overstroomde bij vloed en weer leeg werd bij eb. Als het gebied onder water stond bleven er vaak kleine deeltjes liggen. Zo ontstonden dikke lagen zeeklei. Toen de openingen tussen de duinen zich sloten werd het waddengebied met zeeklei een moeras. In het moeras hoopten dode plantenresten zich onder water op. Zonder zuurstof konden de resten niet verteren en werd veen.  Veen is heel vruchtbaar en dus gingen mensen er wonen. Toch overstroomde nog veel gebieden en gingen mensen op kunstmatige heuvels wonen genaamd terpen om zich te beschermen tegen het water. De mensen hadden een echter niet lang daarna een nieuw ‘wapen tegen de zee’ uitgevonden: dijken.  Wanneer de droge gebieden binnen de dijken, ook wel polders genoemd volgebouwd stond en mensen weer nieuwe grond nodig hadden bouwden ze een volgende dijk om die vervolgens weer leeg te pompen. Vroeger ging dat pompen met watermolens maar nu gaat dat met gemalen, grote elektrische pompen die nu nog steeds de doorwatering van de polders regelen.

Laag Nederland is dus veel vlakker dan hoog Nederland. Het is dus handiger om naar school te fietsen in laag Nederland dan in hoog Nederland want dan hoef je veel minder heuvels op en af. Wel vinden wij dat hoog Nederland mooier is.